اغلب ما هنگام درست کردن ماست یا پنیر خانگی مایع زرد رنگ تولید شده را دور میریزیم غافل از اینکه این مایع همان سرم یا مایع شیر یا به اصطلاح آب پنیر است. آب پنیر دارای خواص بسیار زیاد چه در زمینه تغذیه و چه در زمینه درمانی می باشد.
پودر آب پنیر محصول فرایند خشک کردن آب جدا شده از شیر، پس از فرایند تولید پنیر و یا پرمئیت (پودر حاصل از آب پنیر تولید شده از فرایندUF)تا رسیدن به رطوبت ۴–۳درصد است.این بار دراین مقاله ما قصد داریم تا شما را با این مایع جادویی بیشترآشنا کنیم.
آب پنیر به حدی مفید فایده است که حتی در بعضی کشورها برای آن ضربالمثل هم ساخته اند. برای مثال در کشور ایتالیا گفته می شود که «اگر میخواهی سالم و فعال بمانی آب پنیر بخور» .یا اینکه « اگرانسان ها هر روز آب پنیر بخورند دکتر ها بیکار می شوند».
در زمینه تغذیه ای باید به این نکته اشاره کنیم که پودر آب پنیر بهترین کنترل کننده اشتها به شمار می رود.این پروتئین شامل چند ترکیب زیستی فعال یا مولکول های کوچک است که اثرات زیادی بر بدن شما دارند. پروتئین (Glycomacro GMP) یکی از مواردی است که در آب پنیر موجود بوده و نقش مهمی در سرکوب اشتها دارد.
GMP می تواند ترشح هورمون CCK که یکی از هورمون های روده است را افزایش دهد. CCK نقش مهمی در ارسال سیگنال های سایه ای به مغز دارد، که ممکن است تاثیر خوبی برای کم کردن وزن داشته باشد.
محققان با مقایسه پروتئین هیدرولیز شده با یک پروتئین آب پنیر خالص دریافتند که کسانی که پروتئین هیدرولیز شده مصرف می کنند، در مقابل کسانی که پروتئین خالص می خوردند اشتهای بیشتری دارند. پروتئین آب پنیر حاوی یک اسید آمینه به نام لوسین می باشد که مقدار آن در این پروتئین به نسبت منابع دیگر بسیار بالاتر است. علاوه بر نقش غضله سازی آمینو اسید لوسین، این ماده تاثیر زیادی بر روی اشتها دارد.
از دیگر خواص پودر آب پنیر باید به خاصیت های درمانی آن اشاره کرد که عبارتند از: بهترین ضدیبوست، بهترین ازبین برنده ی سلولیت، بهترین پایین آورنده ی چربی خون، بهترین تنظیم کننده ی قند خون، بهترین تنظیم کننده ی فشار خون بالا، بهترین مکمل غذایی برای ورزشکاران، بهترین مکمل غذایی برای سال مندان، دارای اثر آنتی اکسیدانیِ فوق العاده، مفید در رشد و تقویت استخوان، تقویت سیستم ایمنی بدن، کمک به دفع سنگ کلیه، کمک به دفع سنگ صفرا، درمان تورم مفاصل دست و پا، مفید برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند.
بهترین ضدیبوست: مصرف آب پنیر باعث تحریک حرکات دودی روده می شود و موجب هضم و دفع هرچه بهتر ، روان شدن مدفوع و ایجاد حالت نیم اسهالی می شود و یبوست را از بین می برد و باعث تخلیه هر چه بهتر روده ها خواهد شد.
از بین برنده سلولیت ها: مصرف طولانی آب پنیر موجب دفع چربی اضافه شده و شکم را کوچک می کند و سلولیت را کاهش خواهد داد.
تنظیم کننده فشارخون: مصرف آب پنیر به کنترل سطح کلسترول بدن کمک می کندو سطح بالای کلسترول LDL یا کلسترول بد را که می تواند منجر به شرایط حادی نظیر بیماری های قلبی شود ، کاهش می دهد.
تنظیم کننده قند خون: مصرف آب پنیر برای افراد مبتلا به دیابت نیز مفید است و موجب ترشح انسولین شده و به تنظیم و کاهش میزان قند خون کمک می کند.
تنظیم کننده فشار خون: در آب پنیر کلسیم ، پتاسیم و منیزیم فراوانی وجود دارد که مصرف این ماده غذایی با بالا بردن غلظت این یون ها باعث کاهش و تنظیم فشارخون در افراد مبتلا به فشارخون بالا می شود.
بهترین مکمل غذایی برای ورزشکاران: ورزشکاران و افرادی که در طول روز بسیار ورزش می کنند به آب و املاح فراوان برای پرداختن به فعالیتهای ورزشی نیاز دارند . مصرف آب پنیر برای ورزشکاران به عنوان یکی از بهترین مکملهای غذایی به هنگام ورزش است زیرا منبع بسیار مغذی از انواع پروتئین ها، کربوهیدرات و انواع متعدد املاح است و اهمیت غذایی فراوان دارد و سرعت هضم و جذب را بالا می برد.
مکمل غذایی برای سالمندان: مصرف مداوم و مرتب آب پنیر برای افراد سالمند که دچار مشکلات گوارشی بسیاری هستند موجب اصلاح فرآیند گوارش و دفع آنها می شود و موجب پیشگیری و درمان بسیاری از مشکلات مانند :بواسیرو هموروئید که در اثر نامنظم شدن گوارش ایجاد می گردد ، خواهد شد.
دارای اثر آنتی اکسیدانی: آب پنیر (پروتئین وی) اثر آنتی اکسیدانی طبیعی دارد حاوی آمینواسیدهای خاصی به نام سیستئین است که تولید ابرآنتی اکسیدان قوی به نام گلوتاتیون را افزایش می دهد. آب پنیر باعث کاهش ترکیبات اکسیده شده در مدت زمان کوتاه می شود.
مفید برای رشد استخوان ها: آب پنیر حاوی مواد آلی و معدنی فراوانی است که ابتدا با جذب مواد حیاتی از طریق روده باعث رشد ، تقویت استخوان ها و تحریک سلولهای بنیادین تشکیل دهنده استخوان می شود.
تقویت سیستم ایمنی بدن: آب پنیر حاوی پروتئین ها و اسیدهای آمینه است که به فعالیت سلول های لنفوسیت t که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند کمک می کند و باعث تقویت و کارکرد هر چه بهتر سیستم ایمنی بدن می شود .
کمک به دفع سنگ کلیه: نوشیدن روزانه 2 تا 3 لیوان آب پنیر در روز باعث بیشتر شدن ادرار و دفع بهتر مواد زائد مانند :اگزالات و اسید اوریک که مواد بسیاری از سنگ های کلیه را تشکیل می دهند ، می شود .
کمک به دفع سنگ صفرا: آب پنیر با دارا بودن حالت اسیدی و حالت ضد یبوست سبب درمان سنگ های صفرا که در مراحل ابتدایی تشکیل هستند می شود.
درمان تورم مفاصل دست و پا: مصرف این ماده موجب دفع بلغم و پاکسازی بدن از اخلاط مضر می شود بنابراین تورم مفاصل را که در افراد بلغمی مزاج به علت تجمع اخلاط مضر به وجود می آید را کاهش داده و به مرور زمان درمان می کند.
مفید برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند: آب پنیر مقدار کمی چربی و پروتئین و مقادیر زیادی مواد معدنی خصوصا کلسیم و ویتامین های محلول در آب مثل ویتامین 2B و 6B دارد و برای افرادی که از خوردن مواد حاوی پروتئین منع شده اند توصیه می شود پس برای مصرف بهتر است قبل از صبحانه 1 فنجان و قبل از شام نیز یک فنجان میل شود.
مفید برای قلب: آب پنیر سرشار از پروتئین مفید برای قلب است و سبب افزایش تولید گلبول های قرمز شده و همچنین حاوی مواد زیست فعالی است که برای سلامت قلب مفید هستند.
مفید برای کبد چرب: نوشیدن آب پنیر و یا نوشیدن مخلوط آب پنیر و خاکشیر برای کبد هم فواید زیادی دارد و دارویی ضد سودا و ضد صفرا است و بازکننده مسیرهای کبدی به خصوص سودا می باشد.
پودر آب پنیر در صنایع غذایی نیز کاربردهایی دارد:
به عنوان پر کننده و برای بهبود ارزش تغذیه ای فراورده های غذایی
غنی کردن فراورده های ذرت و غنی کردن شیرینی ها
در تولید استابیلایزرهای ماست و پنیر به منظور افزایش ماده خشک محصول
غنی کننده ها در تولید ماکارونی، چاشنی، پودینگ، بستنی و پنیر
در تولید فراورده های گوشتی برای بالابردن پروتیین محصول
نقش آب پنیر در خمیر نان و کیک
به عنوان پر کننده و برای بهبود ارزش تغذیه ای
جایگزین نمودن سفیده تخم مرغ به وسیله پروتئین های پودر آب پنیر
لاکتوز آب پنیر باعث بهبود رنگ سطحی نان می گردد.
پودر آب پنیر، به علت داشتن لاکتوز و پروتئین، عامل مهمی در قوی کردن آرد و کاهش نقش نشاسته ی گندم است و می تواند سهمی در کاهش بیاتی نان داشته باشد. افزودن سه درصد پودر آب پنیر به آرد نان سنگک، بهترین نتیجه را از لحاظ تأخیر در بیاتی، افزایش حجم و خوش رنگی نان، با خواص رئولوژیک نشان می دهد.
همچنین این ماده اثرات بسیار خوبی برای پوست دارد: نوشیدن 1 تا 2 لیوان آب پنیر برای درمان کک و مک صورت مفید است و سبب شادابی و نشاط و رفع خشکی پوست می شود. نوشیدن آب پنیر برای درمان پسوریازیس نیز مفید است.
پودر آب پنیر با همه خواص معجزه آسایی که گفته شد دارای عوارضی نیز هست:
مصرف بیش از دو هفته آب پنیر سبب تنبلی روده ها می شود.
مصرف آب پنیر برای افرادی که دچار مشکلات روده ای مانند کولیت روده ای ( سندروم روده تحریک پذیر ) هستند مضر است.
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز بهتر است آب پنیر مصرف نکنند..
مصرف زیاد آب پنیر سبب بروز تهوع، افزایش حرکت های روده، سردرد، تشنگی و نفخ می شود..
مصرف آب پنیر به بیماران کلیوی توصیه نمی شود..
مصرف هم زمان آب پنیر و آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان پارکینسون و پوکی استخوان تداخل دارویی دارد و خطرناک است.
پس از مصرف آب پنیر، گاهی اسهال و استفراغ ایجاد می گردد که طبیعی بوده و نوعی سم زدایی از بدن است.
بدنسازان بطور طبیعی میتوانند ۱۵۰ گرم در روز از این پروتئین مصرف کنند که البته این مقدار بستگی به وزن فرد و شرایط بدنی او دارد. معمولاً ۱ گرم پروتئین یا کمتر به ازای هر ۰٫۵ کیلوگرم از وزن بدن در بدنسازان توصیه میشود.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.